Home Prizreni Online LANDOVICA ISHTE PORTA E LIRISË QË I DHA KOSOVËS BUKË I DHA...


Landovica gjatë gjithë kohës së luftës ishte njëra ndër bazat më të sigurta e të fuqishme të UÇK-së ku ushatrë të lirisë kishin bazën më të mirë për bërë udhëtimin drejtë fronteve të luftës.Kurse data e 26 marsit ishte ajo datë kur forcat serbe e palaramilitare tashmë e mësuan rolin dhe rëndësinë e këtij fshati, ndaj edhe angazhuan forca paramilitare të vrasin fëmijë e të më pastaj të sulmojnë e djegin rreth 90 për qind të fshatit. Mirëpo, djemtë e lirisë si Heshim Gashi, Selim Morina e shumë të tjerë, atë ditë nuk arritën të durojnë kët provokim sebe dhe Heshim Gashi I ndihmuar nga Selim Morina, e nëlnokja Miradije Berisha i vrau tre paramilitarë gjakatarë,Kurse në shërbim të banorëve bie avokati dëshmorë Ismet Gashi duke u vrarë edhe 18 martirë.N evokim të kësaj beteje sot, përkujtimi I filloi me homazhe në varreza të dëshmorëve. Kurse më pastaj në vendin e rënies së heroit Heshim Gashi, tek lapidar ku tashmë bëjnë roje shtatë dëshmorë të lirisë, Të pranishmit I ka përshëndetur koamandanti I Brigadës 125 Nehat Basha, duke e vokuar trimërinë dhe ndihmën e madhe që I dha Landovica luftës,Komandatë e batalionit të Kabashi Lulzim Kbashi dhe ai i Përdrinisë Osman Çerreti komandt Çuni kanë evokuar shumë momente të luftës për liri për bijtë e Landovicës apo siq njihen tashmë bijtë e logjistikës e të fronteve të luftës.Kurse për lavdinë e këtyre dëshmorëve sot ka vu buqeta lulesh edhe kryetari I komunës Ramadan Muja I cili ka ngritur lartë në pediestal mundin dhe gjakun e dëshmorëve të këtij fshati.Derisa komandant Selim Morina tha se ishin këtu kur Heshimi dhe nënëlokja I ofruam ndihmë legejndarit Heshim Gashit I cili pastaj edhe I vrau paramiliarët. Ai pastaj evokon edhe amanetin e dëshmori
Kurse nxënësidhensit dhe të rinjë e fshatit nën përgaditjen profesor Milian Berishës shfaqen një program të pasur artistik.

KULTURË

0 2897

Xamia Tur-u Sina në Etiopi, e cila prej më shumë se gjysmë shekulli ka arritur të ekzistojë që është e ndërtuar prej kashte,...