Home Opinione Mitrovica dhe bisedimet gjeodezike në Bruksel 

 

Pasi nuk u arrit demarkacioni i kufirit me Malin e Zi, për të mos na mjegulluar tisi i kotësisë, demarkuan hapësirën tek lumi Ibër. Se kush qe gjeodezisti, nuk e di. Ama një gjë është e sigurt: kishte saktësi të qind për qindtë në tentimin për të mos dalë jashtë vijës. Vijës politike të Serbisë, pra.

Shkruan: Ditar Kabashi

 

Kufiri është pika deri ku mund të kesh hapësirë veprimi. Shkelja e tij do të thotë tejkalim i të drejtave tua dhe cenim i të drejtave të tjetrit. Në kuptimin e pasurisë private, kufiri tregon se deri ku cilësohet prona e jote ku mund të veprosh sipas vullnetit tënd. Pra, ti je titullar i saj.

Në kontekst shtetëror, kufiri shënjon hapësirën territoriale të një shteti ku ai mund të ushtrojë sovranitetin e vet. Nëse e përkthejmë gjuhën juridike kushtetuese në gjuhë popullore, i bie që sovraniteti nënkupton kompetencën dhe fuqinë e pushtetit që “të mund të kollitet”, pra t’i ecë fjala në territorin e vet të pranuar ndërkombëtarisht.

Pasi nuk u arrit demarkacioni i kufirit me Malin e Zi, për të mos na mjegulluar tisi i kotësisë, demarkuan hapësirën tek lumi Ibër. Se kush qe gjeodezisti, nuk e di. Ama një gjë është e sigurt: kishte saktësi të qind për qindtë në tentimin për të mos dalë jashtë vijës. Vijës politike të Serbisë, pra.

Ai mur nuk është vetëm një strukturë betoni; është përçmimi më i madh që i është bërë kohëve të fundit Republikës së Kosovës, është njollë për shtetësinë tonë, është pasojë e paaftësisë sonë në qeverisje. Heqin zallin, sjellin saksitë. Largojnë lulet, ndërtojnë murin ndarës në të cilin dashkan të avancojnë artin me vizatime. Bllokojnë krijimin e ushtrisë dhe vendosin kufirin ku të duan.

Çfarë mundësish për të përdorë karta të reja në tryezë do t’i ofrohen Serbisë, sa kohë duhet të kalojë dhe sa duhet shpenzuar buxhetin e varfër të shtetit tonë me bisedime shterpe në Bruksel, e mbi të gjitha, edhe sa duhet toleruar nëpërkëmbjen e Kushtetutës së Republikës?

Gjermanisë iu deshën katër dekada për ta rrënuar murin në Berlin. Duke e ditur se për nga kapaciteti nuk jemi Gjermani, sa kohë do të na marrë ta rikthejmë në gjendjen e mëparshme atë pjesë të vendit?

Ngritja e murit përtej Ibrit u bë me muskuj, jo me ligj. Prandaj, edhe largimin e tij duhet bërë me zhargonin e tyre. Atyre që synojnë të rrënojnë shtetin, më e pakta është që qeveria t’u përgjigjet me rrënimin e atij muri shëmtarak dhe sjelljen para drejtësisë, në mos të ideatorëve, bile realizuesit e tij, si cenues të rendit kushtetues të Republikës së Kosovës.

Kufi? Po, gjithçka duhet të ketë një kufi, madje edhe durimi. Jemi dëshmuar si të vonuar çdoherë, por, së paku kësaj radhe, ngutuni, aman!