Home Prizreni Online Në Burrel të Shqipërisë ngritet monument për dëshmorin Halil Gashi


Me 2 maj të vitit 1999 ushtari i Brigadës 28/128 Halil Gashi,nga Landovica e Prizrenit ishte në ushtrime artilerike në kazermën”Mollëza” të Burrelit. Aty ku edhe bie dëshmor derisa ushtronte djem të zgjedhur elitë ushtarake të ardhur në Amerika,Kandaja e vetë trojet shqiptare, Por, vetë Bashkia e Burrelit këtë hero të asaj epoke të lavdishme nuk e ka harruar dhe dje,në përkujtim të 18 -Vjetorit të këtij dëshmori i ngritën memeorial përkushtuar dëshmorit Halil Gashi,si dhe pllakë falenderimi për Burrelin që ishte vendushtrimi dhe zëri i lirisë së Kosovës e ku aty ishin të angazhuar edhe ushtrak të lartë të Shqipërisë.Në këtë përvjetor ishin të gjithë hirarkia e lartë shtetërore e kësaj Bashkie për të nderuar lavdinë e këtij dëshmori. Ish komandati i kësaj Brigade gjeneral Ruzhdi Saramati, me këtë rast ka folur për virtytet luftarake të veçanta që i posedonte dëshmori Halil Gashi, e po kështu ka falenderuar guximin e trimërinë e tij. Kurse ai ka falenderuar Bashkinë e Burrelit që ka nderuar me lapidar e monument përkujtim i dëshmorin edhe vete lavdinë e jehonën e madhe të UÇK-së. Derisa kryetari i Bashkisë së Matit Nezir Rizvani tha se “Tashmë edhe Mati do të ketë këtë shënjë të luftës së UÇK-së .Kjo është edhe një dëshmi se dëshmori Halil Gashi dhe gjaku i tij na nderoi neve dhe luftë e UÇK-së, Jemi krnara q ëtashëm kemi këtë shenjë kujtimi ngë lufta e lirisë së Kosovës këtu në Matin e lavdishëm dhe qytetin e Burrelit”Kurse babai i i dëshmorit Muhamet Gashi tha “Nga dje e dhe të vdesë më nuk me mbetet meraku i birit tim dhe gjaku i dhënë për Kosovë, Pash se sa shumë respekt i bënë i gjithë Mati. Kjo në lëhtësoi dhembje dhe na bëri krenar. Krenar na bëri sepse jeta e tij tashmë ishte ngritur në lapidar jashtë Kosove kjo na nderoi neve si familje”, Po edhe vajza e tij Halile Gashi ,derisa kujton këtë përvejtor edhepse ajo s’pati fatn ta njihte babin e sajë sepse ka lindur tre muaj pas renies së babait, tregon se kur më nuk munda të ia ndëgjojë zërin e babit që të kem krenarinë si bijë dëshmori:Ky monument lirie pas atij të Adem Jasharit është i pari i ngritur jashtë Kosove për nedruar luftën e UÇK-së.

KULTURË

0 2980

Xamia Tur-u Sina në Etiopi, e cila prej më shumë se gjysmë shekulli ka arritur të ekzistojë që është e ndërtuar prej kashte,...