Home Lajme KOSOVË Ambasadori britanik: Deputetët të marrin pjesë në votimin për presidentin

Ambasadori britanik në Kosovë, Nicholas Abbott ka thënë se mbajtja e zgjedhjeve të reja nuk është në interesin e askujt marrë parasysh krizën ekonomike dhe pandemike.

Abbott thotë se, nëse dështon vota, Kushtetuta kërkon zgjedhje të reja.

Ai thotë se deputetët mund të votojnë si të dëshirojnë.

Ky është postimi i plotë:

Kuvendi së shpejti do të mbajë seancë për të zgjedhur një President të ri. Nëse kjo duhet të ndodhë me sukses, procesi i formimit të institucioneve do të përfundojë dhe ato mund të fillojnë të punojnë në fitim.

Nëse dështon vota, Kushtetuta kërkon zgjedhje të reja.

Që nga votimi i 14 shkurtit, mesazhi im për liderët e partive, si në publik ashtu edhe në privat, ka qenë konsistent:

1) Votimi – pjesëmarrja më e madhe që nga viti 2004-ishte sinjal i qartë nga populli i Kosovës për ndryshim dhe qeveri efektive;

2) Të gjitha partitë, jo vetëm partia fituese, duhet të luajnë rol konstruktiv në formimin e institucioneve;

3) Zgjedhjet e reja në mes të një pandemie dhe krize ekonomike nuk janë në interes të askujt.

Sot nuk ka ndryshuar.

Mbrëmë pamë shumë deputetë duke folur në mbrojtje të demokracisë dhe institucioneve demokratike të Kosovës. Pamja ime është se të mbrosh demokracinë e Kosovës dhe institucionet nënkupton edhe të luash një pjesë të plotë në zgjedhjet presidenciale. Deputetët mund të votojnë si të dëshirojnë. Por akti përgjegjës është që ata të përmbushin rolin e tyre kushtetues duke mbështetur procesin demokratik përmes pjesëmarrjes dhe votës së tyre.