Home Lajme BOTË Mbi 70 mijë palestinezë falën xhumanë e parë të Ramazanit në Jerusalem...

Përkundër vështirësive të shkaktuara nga Izraeli, mijëra palestinezë shkuan në kiblen e parë të muslimanëve në Mesxhid al-Aksa në Kudsin Lindor të okupuar për të falur namazin e parë të xhumasë të muajit Ramazan.

Mijëra palestinezë që banojnë në Bregun Perëndimor të okupuar kaluan pikat e kontrollit ushtarak midis Bregut Perëndimor dhe Kudsit nga orët e para të mëngjesit dhe u nisën për në Harem-i Sherif.

Ushtarët izraelitë kryen kontrolle të letërnjoftimit dhe vaksinimit në përputhje me udhëzimet e autoriteteve izraelite, të cilat njoftuan se në pikat e kontrollit do të lejonin vetëm 10 mijë palestinezë që kishin marrë vaksinën kundër koronavirusit të ri (COVID-19) të hynin në Kuds nga Bregu Perëndimor për namazin e xhumasë.

Policia izraelite, e cila bllokoi rrugët afër Qytetit të Vjetër të Kudsit Lindor, nuk lejoi të kalonte asnjë automjet tjetër përveç autobusëve.

Pas një udhëtimi të gjatë, palestinezët që arritën në Mesxhid al-Aksa mbushën oborret e Aksasë për namazin e parë të xhumasë në muajin e Ramazanit.

Sipas një deklarate nga Administrata e Fondacioneve Islamike të Kudsit, afërsisht 70 mijë palestinezë falën namazin e xhumasë në Mesxhid al-Aksa.

Në hutben e xhumasë u përshëndetën të burgosurit palestinezë

Ligjëruesi i xhumasë në xhaminë Aksa, Shejh Ikrime Sabri, përshëndeti të burgosurit palestinezë në burgjet e Izraelit me rastin e Ditës së të Burgosurve Palestinezë.

Duke theksuar vështirësitë me të cilat përballen të burgosurit palestinezë në burgje, Shejh Sabriu i bëri thirrje Izraelit të ndalojë shtypjen.

Ai theksoi se policia izraelite preu kabllot e folësve të jashtëm të Mesxhid al-Aksa dhe se Mesxhid al-Aksa u përket vetëm muslimanëve dhe se shkeljet e Izraelit kundër Harem-i Sherifit janë të papranueshme.

Shejh Sabri lavdëroi palestinezët që erdhën në Mesxhid al-Aksa pavarësisht nga vështirësitë e shkaktuara nga Izraeli dhe bëri thirrje që Harem-i Sherifi të mos lihej i zbrazët gjatë muajit të Ramazanit.