Home Lajme BOTË Propozimi në Zvicër: Çdo qytetari nga 7 mijë e 500 franga

Nëse është e suksesshme, skema vlerësohet të kushtojë 45 miliardë CHF.Një iniciativë e cila do të kulmonte me referendum për të paguar çdo qytetar zviceran 7500 CHF është nisur në Zvicër.Sipas planit, nga banka kombëtare e Zvicrës do të kërkohej të paguante 7,500 franga për çdo qytetar me nënshtetësi zvicerane.E njohur si ‘Iniciativa e Parave të Helikopterit’, paratë do të transferoheshin tek çdo qytetar zviceran – përfshirë fëmijët.Në zbatim të rregullave të drejtpërdrejta të demokracisë në Zvicër, nëse organizatorët marrin 100,000 nënshkrime, çështja do të hidhet në votim.Nëse është e suksesshme, skema vlerësohet të kushtojë 45 miliardë CHF.Paratë duhet t’i paguhen secilit qytetar më pak se një vit pas referendumit dhe do të vijnë nga paratë e shtypura rishtas, raporton media zvicerane Watson, përcjell albinfo.Paratë do të përjashtoheshin nga taksat.Organizatorët argumentojnë se ka një sërë gjërash pozitive. “Eksportet, normat e interesit, inflacioni dhe investimet do të rriteshin”.Nënshkrimet duhet të mblidhen deri më 22 Prill 2022.